VOLG ONS OP:

peermediation

Peermediation is een aanpak voor scholen, waarbij leerlingen als onpartijdige bemiddelaars andere leerlingen begeleiden bij het oplossen van hun ruzies.

Ruzies tussen leerlingen, pesten, vechten, het komt helaas op alle scholen voor. Na de afgelopen coronajaren zelfs meer dan ooit. Wat kun je doen om deze conflicten geweldloos op te lossen?
Hoe kun je een aanpak ontwikkelen en borgen in het schoolbeleid? Dat kan met peermediation. Bij deze methode wordt een groep leerlingen getraind in conflictvaardigheden. Ze werken met een stappenplan, waarin ze de leerlingen begeleiden bij het praten over en beter begrijpen van hun ruzie. Ze zijn verantwoordelijk voor het proces, níet voor de oplossing. Die bedenken de ruziemakers namelijk zelf en zij kiezen samen de beste aanpak voor hun conflict. Het is een vaardigheid voor het leven.

Leerlingen leren zo dat er oplossingen zijn, waarbij beide partijen het gevoel hebben te winnen.
Deze leer- en levenservaring is van grote waarde. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van leerlingbemiddeling niet alleen de leer- en werkomgeving op school veiliger maakt, maar ook dat schoolprestaties verbeteren. Verder bevordert peermediation de zelfredzaamheid en sociale vaardigheden van leerlingen. Dat docenten hierdoor meer tijd hebben voor lesgeven, is een belangrijk bijkomend voordeel.

De aanpak

De invoering van peermediation gaat in stappen.

✓ Toelichting op het trainingstraject (1 uur). Het traject bevat verschillende modules die je naar keuze kunt afnemen. Een aantal modules is essentieel:

  •  Training peermediation voor teamleden die gaan verwijzen (4 dagdelen)
  • Training peermediation voor leerlingen die gaan bemiddelen (5 dagdelen)
  • Terugkomdag na 6 maanden voor vragen en voortgang (1 dagdeel)

 

✓ Deskundige mediators van Centrum Onderwijs Mediation die zijn gespecialiseerd in peermediation geven de training. Zij bieden maatwerk voor elke onderwijsvorm op elk niveau.

✓ Het is belangrijk dat de invoering van peermediation aansluit bij het pedagogische beleid van de school. Daarnaast is het noodzakelijk om twee coördinatoren aan te stellen om de leerling-bemiddelaars te begeleiden en de continuïteit van het project te waarborgen.

Meer weten?

Wil je peermediation invoeren op jouw school? Heb je vragen over het traject en de aanpak? Neem dan contact met ons op.

Hier kun je de flyer over peermediation downloaden.

inschrijven nieuwsbrief