VOLG ONS OP:

blog

Centrum Onderwijs Mediation

Hoe online pesten volledig uit de hand kan lopen

Het stomme is dat niemand meer weet wat de aanleiding was. Marit werd zo ernstig bedreigd dat ze het leven niet meer zag zitten. Ze was al 3 jaar vriendinnen met 4 andere meiden. Opeens mocht ze niet meer in de app groep en werd op school met de nek aangekeken. Een doodsbedreiging was de druppel en leidde tot een aangifte.

“Joris zoent slap”

Marit was een wat stoere meid en zat in het 2e jaar van de VMBO. Ze liep vaak voorop en kon goed van zich afbijten. Thuis had ze het niet makkelijk en logeerde daarom regelmatig bij Nancy. Nancy was het tegenovergestelde van Marit en vond het wel cool om met Marit bevriend te zijn. Ze deelden hun diepste geheimen. Ook over vriendjes. En daar lijkt het mis te zijn gegaan.

Marit heeft kennelijk op social media een keer een flauwe opmerking gemaakt over een vriendje van Nancy. Dat berichtje werd al snel verspreid en overgenomen met allerlei toevoegingen om Nancy te beschermen en Marit in een kwaad daglicht te zetten. De vier vriendinnen maken namelijk deel uit van een veel grotere groep met een harde kern van ongeveer 10 meiden. Een aantal daarvan vonden die grote mond en dat stoere gedrag van Marit niet zo leuk. Marit en Nancy hadden in eerste instantie niets in de gaten. Langzaamaan verplaatste het online pesten van Marit zich naar school. Marit werd volledig zwart gemaakt.

Wat met een kleine opmerking startte op social media liep uit tot pestgedrag in het klaslokaal, en ging zo ver dat Marit niet meer naar school wilde. 

Wat is er aan de hand?

Over een periode van ongeveer 1,5 jaar veranderde Marit van een vlotte stoere meid in een klein bang vogeltje. Als meiden op school langs haar liepen sisten ze haar woorden als “slet” en “snitch” en stootten Marit aan. Marit had geprobeerd erover te praten met Nancy, maar die wilde geen contact en keerde zich uiteindelijk ook tegen Marit. Het pesten op school ging heel ver.  In het begin schold Marit terug en ging ze de fysieke strijd niet uit de weg. Toen dit niet werkte is ze naar de mentor gegaan om het te bespreken. De mentor was het gedrag van Marit echter meer dan zat. Zij was immers eerder altijd de aanstichter van vele incidenten? De moeder van Marit dacht in eerste instantie dat het met de thuissituatie te maken had. Zij en haar man waren gescheiden. Ook al zeiden de kinderen dat ze de nieuwe situatie fijner vonden, de ouders bleven alert. De moeder had wel door dat er ook wat speelde tussen haar en Nancy, maar kreeg er niet goed de vinger achter. Ze heeft nog gebeld met de moeder van Nancy, die vertelde dat Marit en zij geen vriendinnen meer waren en zij dat respecteerde.

Ruzie ontwijken

Na een schoolincident heeft de school besloten dat Marit later het klaslokaal in mocht zodat ze niet met de anderen werd geconfronteerd op de gang. Marit zorgde ervoor dat ze zulke slechte cijfers haalde dat ze niet overging naar het vierde jaar om zo de groep te ontwijken. Vlak voor het einde van het derde jaar kreeg ze op vrijdag avond om 10 uur een app-bericht van Nancy dat ze het weekend niet levend door zou komen als Marit ook naar de kermis zou gaan. Met dit bericht knapte er wat bij Marit en vertelde ze haar moeder – na anderhalf jaar- wat er werkelijk aan de hand was. De moeder en Marit hebben contact met school gezocht. Die wilden op geen enkele wijze gemengd worden in wat er was voorgevallen het afgelopen anderhalf jaar en verwezen naar de politie.

Mediation in strafrecht

De politie nam de zaak serieus op en de Officier van Justitie stelde mediation in strafzaken voor. Dat betekent dat aangever (in dit geval Marit en haar moeder) en degene tegen wie aangifte is gedaan (Nancy) met twee mediators in gesprek gaan. Na met beide eerst afzonderlijk een intake te hebben gehad bleek al snel dat het niet allen om Nancy en Marit ging, maar dat groepsdruk er mede voor heeft gezorgd dat dit pestgedrag volledig uit de hand is gelopen. Nancy en Marit zijn geen vriendinnen meer geworden, daarvoor is er veel te veel gebeurt en beschadigd. Er zijn wel excuses gemaakt en ook aanvaard. En Marit heeft stapje voor stapje met goede therapie weer wat vertrouwen in zichzelf en het leven gekregen.

Groepsgesprek – om de relatie te herstellen

Wij – mediators –  hebben voorgesteld om een groepsgesprek via school te organiseren. Het doel van zo’n gesprek is om te verhelderen dat conflicten bij het dagelijks leven horen. Dat er, als je met elkaar omgaat, spanningen kunnen ontstaan die aandacht nodig hebben. Juist door hier naar te kijken kun je een manier vinden om met elkaar verder te kunnen. In een groepsgesprek is luisteren naar elkaar van wezenlijk belang. Niemand krijgt de kans om tijdens een groepsgesprek beschuldigingen te uiten (er zijn duidelijke spelregels), wel om te verwoorden waar je last van hebt en wat jij belangrijk vindt of behoefte aan hebt. Het zou dus aan de orde kunnen komen hoe moeilijk het wellicht voor iemand anders is om zich in te leven in de impact van pesten op iemand. Wij mediators/begeleiders van dit proces bewaken hierbij altijd dat dit veilig gebeurt en buigen beschuldigingen om naar vragen, verzoeken, wensen gevoelens. De aandacht gaat uit naar dat ouders en meiden begrijpen wat er aan de hand is, dat alle deelnemers verantwoordelijkheid nemen en afspraken maken voor de toekomst. Wij zijn eigenlijk dus ook pas tevreden als er vreugdetranen zijn.

Tineke Otter

inschrijven nieuwsbrief