VOLG ONS OP:

BLOG

Eisend gedrag en agressie op school

Blog

Eisend gedrag en agressie op school

In de samenleving zie je in toenemende mate spanning tussen mensen optreden. Ook op school bijv. doordat ouders zich eisend opstellen ten opzichte van school.

Dit kan gaan om het niet accepteren van bijv. een cijfer dat hun kind krijgt en daarop vervolgens verantwoording eisen van de docent; tot het uitschelden, schreeuwen en dreigende taal uitslaan tegen een leraar of een directeur. En dan heb ik het nog niet over fysiek geweld of het dreigen daarmee.


Wat maakt dat ouders zich op een eisende en boze manier opstellen naar de mensen die hun kind begeleiden, onderwijzen en mede-opvoeden?

Of is dat eigenlijk niet de juiste vraag?


Het waarom kan veel achtergronden hebben. Eigen slechte ervaringen met onderwijs, zich niet gezien voelen, het ‘beste’ voor hun kind willen en denken dat dit helpt. Maar misschien is het goed om het ‘waarom’ bij de ouders zelf te laten.

School is een sociale omgeving. Een speelveld waar kinderen leren en spelen. De ouders hebben daarbij een belangrijke rol. Voor een evenwichtige constructieve en prettige leer- en speelomgeving is het nodig dat de betrokken volwassenen onderling elkaar respecteren en op een volwassen manier met elkaar omgaan ook in situaties waarin ouders en school van mening verschillen.

 

KERNWAARDEN

Hoe kun je in deze tijd realiseren dat ouders, leerlingen en leraren en andere medewerkers van de school op een prettige wijze met elkaar samen de SCHOOL-samenleving vormgeven ?

Er zijn scholen die hun missie en visie in samenspraak met de ouders (binnen de MR) formuleren in Kernwaarden. Aan de Kernwaarden hebben zij vervolgens een omschrijving van gewenst gedrag gekoppeld. Voorbeeld: wij gaan met respect om met elkaar en met elkaars eigendommen.

Kernwaarde: respectvolle omgang.

Gewenst gedrag: we zijn vriendelijk naar elkaar, we respecteren elkaars grenzen, de leraar geeft aan wanneer er contact mogelijk is en op welke wijze, we luisteren naar elkaar.

Deze Kernwaarden met in steekwoorden het bijpassende gewenste gedrag staan op verschillende plekken op Banners in de school opgesteld.

Deze Kernwaarden en het bijpassende gedrag worden bij de inschrijfprocedure met de aankomende leerling/diens ouders besproken. De ouders tekenen ook ervoor dat ze instemmen met de Kernwaarden van de school.

Voorbeeld van een set Kernwaarden van een basisschool: Geloof, hoop en liefde Veiligheid Verwondering Betrokkenheid Zelfstandigheid

De school kan ouders en leerlingen herinneren aan de gezamenlijke Kernwaarden en het gedrag dat daarbij hoort.

De Kernwaarden met bijpassend gedrag kunnen periodiek worden herijkt bijv. in gesprek met de ouder- en personeelsgeleding van de MR of met de oudervereniging en het team.

 

BEGRENZEN VAN (ONGEWENST)GEDRAG

Begrenzen van ongewenst gedrag begint ermee dat ouders en leerlingen weten welk gedrag van hen wordt verwacht. Dit lijkt een open deur maar dat is vaak niet zo. De normen en waarden van de school zijn niet automatisch ook de normen en waarden van elk van de ouders en van de leerlingen.

Het lijkt belangrijk om de Normen en Waarden in de vorm van KERNWAARDEN duidelijk te hebben op schoolniveau en deze kernwaarden en het gedrag dat daarbij hoort, uit te dragen naar de ouders.

 

Begrenzen

Het consequent begrenzen van ouders door leraren/directeur lijkt een aanwijzing voor succes. Daarbij is het belangrijk dat leraren er van op aan kunnen dat als zij de ouders begrenzen zij weten dat zij worden gesteund door hun directeur, resp. bestuurder. Met andere woorden: als de ouder, die het een probleem vindt dat zijn gedrag wordt begrenst door de leraar en dan hogerop gaat naar directeur (bestuurder), dan een directeur (bestuurder) aantreft die zijn leraar steunt.

Over de manier waarop je ongewenst gedrag kan begrenzen, heeft de nationale ombudsman een handige folder opgesteld met een stappenplan.

www.nationaleombudsman.nl/folders-en-brochures/zorgvuldig-begrenzen.

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

inschrijven nieuwsbrief